Home>Project>Stationspool Marexhe, Herstal
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Stationspool Marexhe, Herstal


In een dichtbebouwd stadsdeel van Herstal, met een gebrek aan publieke ruimte, heeft een verwaarloosd bouwblok bestaande uit vervallen huizen en hangars plaatsgemaakt voor een gemengd project met een nieuw station, woningen en winkels rondom een nieuw plein. Aansluitend opent het plein zich naar een nieuwe groene promenade en een hoger gelegen park.

Net als Luik ontwikkelde Herstal zich in de Maasvallei. De karakteristieke stedelijke structuur breidde in de loop van de tijd uit door de integratie van het spoor en het Albertkanaal. De spoorlijn creëerde een breuk in het stedelijke weefsel en leidde tot twee stadsdelen. Knooppunten zoals aan de stationspool Marexhe zijn zeldzaam en erg belangrijk voor de uitwisseling en de communicatie tussen de inwoners van beide stadsdelen. Het knooppunt van de spoorweg en de Stationsstraat, dat het hart van de Marexhe-pool is en dat lang een restruimte was, had het potentieel om een ​​echt stedelijk centrum te worden.

Nieuw en oud station

Het project werd uitgewerkt aansluitend bij het voormalige treinstation, dat erkend is als opmerkelijk erfgoed. De bouw van het nieuwe station maakte het behoud en de verbouwing tot economische ontwikkelingspool van het voormalige, historische stationsgebouw mogelijk. Daarnaast werd de stad ook opnieuw in verbinding gesteld met het landschap. De aaneensluitende publieke ruimtes verbinden het verborgen landschap (groene heuvelrug) met de vallei (het stadsweefsel). Deze verbindingen krijgen vorm doorheen nieuw opengewerkte perspectieven en een vloeiend pad dat de wijk doorkruist. Het landschap loopt door tot op het plein dankzij nieuw aangeplante bomen.

Stationsplein als schakelruimte

Het project introduceert multifunctionaliteit op de site en verleent dynamiek aan de wijk. De nieuwe bebouwing herbergt handelsruimtes op het gelijkvloers met erboven appartementen. In het nieuwe station zijn ook administratieve stadsdiensten gehuisvest. De ambitie is om de wijk te laten floreren door het nieuwe stationsplein. Het wordt de schakelruimte tussen de dichte benedenstad in de vallei en de uitgestrekte groene ruimte op de heuvels. De barrière van de spoorweg is weggewerkt dankzij de tunnel onder de sporen maar vooral door het stationsgebouw zelf, dat door zijn architectuur een baken is voor de omwonenden en de treinreizigers. De valorisatie van de buurt gebeurt door de opwaardering van een stukje vergeten landschap en het aanleggen van een nieuw stationsplein. Hierdoor ontstaat de ruimte voor een nieuwe dynamiek in deze nieuwe stadskern. De benedenstad van Herstal wordt gekenmerkt door smalle straten en er was een groot tekort aan openbare ruimtes. Een grondige herontwikkeling van bestaande voorzieningen was dus cruciaal: het invoeren van eenrichtingsstraten, het verbreden van de trottoirs, het verminderen van de parkeerplaatsen en het creëren van nieuwe parkeergarages. Speciale aandacht is besteed aan de toegankelijkheid voor alle gebruikers door het aanleggen van zachte hellingen. Het project kwam tot stand in samenwerking met de inwoners tijdens verschillende participatieve workshops. Deze waren gericht op verschillende leeftijdsprofielen, van jong tot oud.

Duurzaam en robuust

Het plein en het nieuwe station zijn gerealiseerd in ter plaatse gestort beton. De materialen en het meubilair zijn gekozen vanwege hun duurzaamheid en de nodige robuustheid voor een intensief gebruikte openbare ruimte. Het project won de ‘Grand Prix d’Architecture de Wallonie 2015’ en is een voorbeeld voor gelijkaardige projecten.