Home>Project>Theaterplein, Antwerpen
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Theaterplein, Antwerpen


Het dak op de markt

De verloedering van het Theaterplein was jarenlang een doorn in het oog van alle gebruikers. Na de heraanleg, met de enorme glazen luifel voor de Stadsschouwburg en met een hedendaagse tuin, kan de Antwerpenaar weer fier zijn op het plein dat moet uitgroeien tot een belangrijke plek van ontmoeting in de stad.

Het project Theaterplein en omgeving omvat de heraanleg van het Theaterplein – begrensd door de Marja Pijpelinckxstraat, Nieuwstad en de Meistraat -, van de Oude Vaartplaats en het Blauwtorenplein. Het projectgebied en de onmiddellijke omgeving zijn heel belangrijk voor de culturele activiteit in de stad. De stad benadrukte in haar opdrachtstelling dan ook de rol van het toekomstige Theaterplein als drager van het cultureel leven. Kwalitatief, duurzaam, functioneel en toekomstgericht waren andere kernwoorden in de opdracht voor het ontwerpteam.

Transparante luifel

De blikvanger van het nieuwe Theaterplein is de grote, transparante luifelconstructie die voor de Stadsschouwburg werd gebouwd. Ten opzichte van de bestrating in zwart beton komt de witte staalconstructie volledig tot haar recht als zwevend geheel. Een tweede belangrijk element in het concept van het ontwerpteam is de hedendaagse tuin aan de kant van Nieuwstad. Hij is als een groene ruimte ingericht. Hij blijft vrij tijdens de markt zodat iedereen hier rustig kan vertoeven op elk tijdstip van de dag. Door de herinrichting is Nieuwstad verkeersvrij geworden, enkel laden en lossen is nog mogelijk. De luifel en de tuin bepalen het unieke karakter van het Theaterplein. Ze brengen het plein terug op schaal en in verhouding met de gebouwde omgeving.

Een derde grote ingreep is het verhogen van het plein in zijn geheel. Het Theaterplein loopt nu langzaam op naar de Stadsschouwburg, het vroegere niveauverschil tussen de schouwburg en de openbare ruimte is verdwenen. Dat verhoogt in sterke mate het gebruiksgemak en de toegankelijkheid van het plein.

Wekelijkse markt

De impact van het Theaterplein op de omgeving is groot. Het maakt de verbinding met de toeristische, economische en culturele assen in de directe omgeving. Het komt tegemoet aan verschillende functies en verschillende soorten gebruikers. Tot in de keuze van de materialen werd aandacht geschonken aan die verscheidenheid.

De grote gebeurtenis op het plein is de wekelijkse markt die nu dankzij de luifel een dak boven het hoofd heeft. Ook allerlei manifestaties en culturele happenings kunnen er terecht.

Aanleiding tot ontmoeting

Het Theaterplein maakt ook plaats voor de lokale bewoner, de toevallige wandelaar, de jongere of de passant die op de verschillende rustplekken een aanleiding kan vinden tot ontmoeting. Die ontmoetingsplekken zijn geïntegreerd in de tuinzone van het plein: een petanqueveld, zorgvuldig ingeplante zitbanken, bespeelbare elementen voor jonge kinderen, voorzieningen voor skaters.

Het Theaterplein en de omgeving zijn sinds de heraanleg groener geworden. Veel aandacht ging ook naar ecologische principes zoals de afkoppeling van regenwater, duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen en structuren, toegankelijke ruimten.