Home>Project>Trooststraat, Vilvoorde
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Trooststraat, Vilvoorde


De Trooststraat bevindt zich tussen de Leuvensestraat en de Campionlei – Franklin Rooseveltlaan midden in het centrum van de stad Vilvoorde. Het straatje heeft de allure van een wandelpad waarin verkeer wordt ‘getolereerd’ en is vooral bedoeld voor kuierende voetgangers. Aan ene zijde bevindt zich een oude geschilderde bakstenen muur van het kloostergebouw die een boeiend perspectief aan de straat geeft. De woonstraat kent geen echte schaalbreuk met de omgeving. De oude kasseienweg was charmant maar allesbehalve comfortabel voor voetgangers, passanten en de talrijke fietsers.

Typisch ruimtelijke kenmerken

De Trooststraat heeft een historische uitstraling, bevindt zich in een waardevol en te koesteren ‘historisch kader’ en verbindt twee verblijfsgebieden met elkaar via een vlot bereikbare langzame verkeersverbinding. Het is een typische centrum-woonstraat met een mooie schaalverhouding in een onverstoord woonweefsel: kenmerken die kwaliteit bezitten en moeten gekoesterd worden.

De aansluitingen naar de Leuvensestraat en de winkelstraat waren wel onvoldoende herkenbaar voor de wandelaar en toevallige voorbijganger.

Terechte historiciteit

Al van in de 12de eeuw is er sprake van deze straat. De naam komt van het karmelietessenklooster van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Troost waarvan de kerk grenst aan deze straat. De aansluiting met de Leuvensestraat is van oudsher een verbindingspad geweest en oefent deze functie nog steeds uit.

Daarnaast is de Trooststraat een duidelijke centrumstraat met de allure van een romantisch pad. De straat is centraal gelegen én is een verbindingsas naar de Leuvensesteenweg en de Franklin Rooseveltlaan. De Trooststraat sluit daardoor nauw aan bij de handelsstraten in het centrum van Vilvoorde.

Vanuit die twee invalshoeken werd geopteerd om een deel(tje) van het historische karakter toe te voegen. Op die manier ontstaat een ‘historische – vernieuwde – straat’ in de binnenstad.

Subtiele veranderingen

Ruime wandelzones werden gecreëerd in natuursteenmateriaal (gres). De smalle rijweg zelf werd aangelegd in porfier en voorzien van een tonrond profiel. Rechts van de rijrichting werden aanplantingen voorzien, Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’. De kerktoren komt op deze wijze in het perspectief tussen muur en bomenrij te liggen wat het historisch karakter nogmaals onderstreept.

Een rond pleintje, voorzien van een solitaire boom die zichtbaar is vanuit de Leuvensestraat, bevindt zich op het kruispunt met de Ridderstraat. Het pleintje bevat een beeldhouwwerk van enkele zusters Karmelitessen en is sterk beeldbepalend voor de plek én een aantrekkingspunt voor wandelaars.