Home>Project>URB EGG-café, Brugge
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

URB EGG-café, Brugge


Is een stadsschouwburg meer dan een vertoningsplek? Kan het ook een katalysator zijn voor stadsvernieuwing, ontmoeting en rust? In het kader van Pre-Triënnale Brugge 2019 werd een URB EGG-café ontworpen dat deze vragen onderzocht. Door het omvormen van het voorplein bij de schouwburg tot een echte verblijfsplek toonde het URB EGG-café hoe de openbare ruimte op een andere manier ingezet kan worden.

De Koninklijke Stadsschouwburg van Brugge bestond in 2019 150 jaar. Tijd om stil te staan bij zijn fascinerende geschiedenis en de rol die hij tot op vandaag in Brugge vervult. De Brugse Stadsschouwburg is een van de best bewaarde stadstheaters in Europa. Kristallen luchters, rood tapijt en fluwelen klapstoelen voeren de bezoekers mee naar de glamour van weleer. Maar tijden veranderen. In het kader van Pre-Triënnale Brugge 2019 – de volgende editie van Triënnale Brugge vindt plaats in 2021 – werd een URB EGG-café ontworpen om te onderzoeken of een stadsschouwburg meer is dan een vertoningsplek, of hij ook een katalysator kan zijn voor stadsvernieuwing, ontmoeting en rust.

Doorgangsplein wordt ontmoetingsplek

Aan de voet van de Koninklijke Stadsschouwburg ligt een voorplein van 470 m² dat iedereen kent, maar niemand écht gebruikt. Er is geen zitmogelijkheid, het is enkel een doorgangsplek. Voor het feestjaar ‘150 jaar Stadsschouwburg’ was het mooist denkbare verjaardagscadeau ‘een voorplein als een échte verblijfsplek, een plek voor ontmoeting, dans, theater, muziek en feest…’. Een hele zomer lang toonde het URB EGG-café op een boeiende (en tijdelijke) manier hoe de openbare ruimte in Brugge op een andere manier ingezet kan worden, met respect voor wat er is, dromend van wat zou kunnen komen. Dit project draagt een perfect leefbare dualiteit in zich: het is een heerlijk eenvoudig verjaardagscadeau voor de stadsschouwburg en zowat alle bewoners en bezoekers van Brugge, maar ook een serieus te nemen hefboom voor toekomstige stadsvernieuwing. De ervaringen met deze tijdelijke installatie worden opgepikt door het beleid om in de toekomst mee de omgeving binnen en buiten de stadsschouwburg op te nemen en te herdenken.

Inkomhal als auditorium

Naast de architecturale en stedenbouwkundige ingreep, 470 m² in het midden van de stad, werd een zomer lang mentaal op dit project verder gewerkt. Op vier zondagen organiseerde Triënnale Brugge gesprekken en activiteiten in het URB EGG-café die telkens een thema uitlichtten door middel van ‘ontmoetingen’: ontmoeting met kunst in de stad, ontmoeting met solidariteit, ontmoeting met gemeenplaatsen, ontmoeting met stadsvernieuwing. Een gesprek in de ochtend, een themawandeling of een andere activiteit in de namiddag. Voor de gesprekken werd de inkomhal ingericht als auditorium: zowel binnen als buiten werd op deze manier een oneigenlijk gebruik toegekend aan de stadsschouwburg en werden deze ruimtes dan ook in vraag gesteld. Alle thema’s die Pre-Triënnale Brugge 2019 heeft aangehaald, leggen bepaalde klemtonen of pijnpunten van de stad bloot. Ze doen ons nadenken over de stad en laten ons uitkijken naar Triënnale Brugge 2021, wanneer de stad weer het decor wordt voor een parcours vol hedendaagse kunst en architectuur.