Home>Project>Studentenresidentie Waterview, Leuven
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Studentenresidentie Waterview, Leuven


De gebouwen van studentenresidentie Waterview liggen ietwat geprangd tussen het hoge viaduct van de Leuvense ring, de groene, geklasseerde Keizersberg, het nieuw aangelegde Engels plein en de hippe Vaartkomzone die in volle ontwikkeling is. Het ontwerp van de groenomgeving biedt niet- alledaagse oplossingen voor een complexe situatie.

De publieke pleinruimte van studentenresidentie Waterview bevindt zich boven op het gebouw van een ondergrondse parking. De omsloten, verheven ruimte is vanop het Engels Plein bereikbaar via een lange trappenpartij of met de lift aan de voorkant van de gebouwen.

Plein met uitzicht

Het plein heeft een vlak, verhard gedeelte in platine kassei, hetzelfde materiaal waarin het Engels Plein is aangelegd. Het hellende deel van het plein is uitgevoerd als een publieke trappenpartij. Die klimt doorheen de inheemse bomen- en struikenbeplanting van de Keizersberg naar de passerelle op de vierde verdieping van de residentie en sluit daar aan op de publieke ‘tramweg’ en de openbare parkzone Keizersberg.

Een sculpturaal spel van gekantelde schanskorfwanden vangt het niveauverschil tussen beide delen van het plein op. De zuidgeoriënteerde voorzijde is ingericht als een hellende ligweide met aan de voet brede zit-ligtrappen. De heuvel van de Keizersberg kreeg weer zijn oorspronkelijke beplantingskraag van inheemse bomen (overwegend zomereik) en struiken.

Zonnige studentenpatio’s

Tussen de bouwblokken, op de zesde verdieping, richten alle studentenkamers zich naar ruime, zongeoriënteerde en groene patio’s. Zij kregen een frisse, heldere en studentikoze invulling met verspreide terrassen in betontegels van groot formaat, graspartijen, meerstammig groen, zitbanken en picknicktafels.

Hemelwateropvang

Het hemelwater van het verharde bovenplein wordt in ondergrondse citernes in de parking gebufferd, voor vertraagde afvoer en hergebruik in de gebouwen. De beplante oppervlakte van de patio’s houdt het hemelwater maximaal vast. De hellingen van de Keizersberg wateren af in open draineersleuven gekoppeld aan ondergrondse infiltratiebekkens.