Home>Project>Zuidboulevard, Waregem
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Zuidboulevard, Waregem


De bouw van een nieuwe bibliotheek, de verdichting van de stad, de aanleg van een ondergrondse parking en de uitbreiding van de publieke ruimte werden als een geheel ontworpen voor het project Zuidboulevard in Waregem. De boulevard verbindt het verhoogde stadscentrum via een zachte helling met een nieuw plein aan de bibliotheek. Riante trappen laten licht en lucht toe in de onderliggende parking.

Begin jaren 1970 werd het stadscentrum van Waregem uitgebreid met Het Pand, een modernistisch ensemble met een nieuw stadhuis, een cultuurcentrum, winkels en een bioscoop. Het Pand verbindt het marktplein aan de kerk met het lager gelegen recreatiedomein. Het natuurlijke hoogteverschil werd gebruikt om een verhoogd voetgangersplatform te maken waaronder parkeerplaatsen en dienstlokalen werden geschoven. Trappen en liften verbinden het platform met de parkeerlaag op begane grond. Bomen, geplant in volle grond, steken hun kruinen doorheen de openingen in de dakplaat van de parking. Het voetgangersplatform eindigde abrupt op een trappenpartij en een hellend vlak ter hoogte van het stadhuis, in afwachting van een volgende fase.

Zachte landing van een modernistisch ideaal

Veertig jaar later vervolledigt het project voor de Zuidboulevard dit onafgewerkte modernistische project. Een genereuze uitbreiding van de publieke ruimte laat het zwevende stadscentrum landen via een zachte helling. De Zuidboulevard verbindt zo het verhoogde plein tussen het stadhuis en het cultuurcentrum met een nieuw plein voor de bibliotheek. Nieuwe residentiële gebouwen met een commerciële benedenverdieping flankeren de brede boulevard. Onder de Zuidboulevard is een parkeerlaag aangelegd als uitbreiding van de parking onder Het Pand. Enkele grotere openingen verbinden het bovendek met de parkeerlaag. De publieke ruimte begint reeds in de parking dankzij de twee zeer brede trappenpartijen die de parking instromen. Zij garanderen lucht voor een natuurlijke ventilatie en licht voor een overzichtelijke oriëntatie. Beide trappenpartijen zijn naar elkaar gericht zodat er een promenade doorheen de parking ontstaat. Ze concentreren alle bewegingen in één enkele lijn en dramatiseren de helling van de Zuidboulevard.

Boven op het dek is het pakket zo licht mogelijk uitgevoerd om de structuur niet te belasten. De nieuwe bomen zijn slim in het volume van de trappen geplant, zonder de dakplaat te verzwaren of parkeerplaatsen in te nemen. Er is gekozen voor Gleditsia triacanthos (christusdoorn) die dankzij zijn kleine bladeren veel licht doorlaat. Vanuit de parking zijn de opgaande stammen zichtbaar, terwijl de hoge kruinen groen op de boulevard garanderen. Tussen de twee trappenpartijen op de dakplaat zijn twee speelse elementen ontworpen. Een verhoogd groenvlak wordt afgezoomd door een uitnodigende zitbank. De bank laat toe om de opbouw plaatselijk te verhogen en in voldoende plantsubstraat te voorzien voor een bespeelbaar grasvlak. Een actief waterelement op de zachte helling is nu al de zomerse trekpleister voor kinderen. Zestig spuitkoppen zorgen voor een steeds veranderend waterschouwspel. Ze bevinden zich op twee meter tussenafstand, wat toelaat er tussen te lopen zonder nat te worden. Het water volgt de helling naar beneden en wordt opgevangen in een lineaire goot, gefilterd en hergebruikt. Zowel de spuitkoppen als de aan- en afvoer van het water zijn volledig geïntegreerd in de zeer beperkte opbouwhoogte van 36 cm tussen dakplaat en pleinafwerking.

Triptiek van publieke ruimtes

Het project van de Zuidboulevard is het resultaat van een langdurige samenwerking tussen publieke en private actoren, tussen ontwikkelaars en ontwerpers, tussen architecten en landschapsarchitecten. Deze samenwerking werd doorgevoerd tijdens alle fases, op elk onderdeel. Het resultaat is een samenhang van de verschillende elementen van het project: stadsbibliotheek en Boekenplein, woningbouw en commerciële ruimtes, parkeergarage en publieke ruimte. Het resultaat is een eigentijdse uitbreiding van het modernistische project voor het stadscentrum van Waregem.

De drie ontwerpbureaus hebben het geheel ontworpen als een integraal project. De verwevenheid van de ondergrondse parking en zijn bovenliggende dek is daarvan het beste voorbeeld. De parking is niet alleen naadloos verweven met het dek via de riante openingen, maar geeft ook rechtstreeks toegang tot de nieuwe bibliotheek en de appartementen. Samen met het historische centrum aan de kerk en het verhoogde platform van Het Pand is de Zuidboulevard een triptiek van publieke ruimtes voor de Stad Waregem.