Home>Reportage>Genieten in het land van Stille Waters

Genieten in het land van Stille Waters


Herinnert u zich de succesvolle fictiereeks ‘Stille Waters’ uit 2001? Het prachtige natuurlijke decor van die reeks ligt in het Scheldeland, de regio van de gemeenten Bornem, Sint-Amands en Puurs. De Schelde slingert er zich in verleidelijke bochten een weg tussen groene oevers, slikken en schorren langs de pittoreske dorpen Sint-Amands en Mariekerke. In deze schilderachtige omgeving valt de buitenwereld even helemaal weg. Laat u bekoren door de natuur van deze streek en de gezellige gastvrijheid van haar inwoners.

In Klein-Brabant liggen onder meer het sprookjesachtige kasteel van Marnix de Sainte Aldegonde in een bocht van de oude Schelde, het statige kasteel d’Ursel met zijn Franse tuin en het paviljoen De Notelaer. Maar ook het Weertse Vlechtmuseum De Zilverreiger waar oude tradities nog volop leven. Een stevige brok militaire geschiedenis vindt u dan weer in het fort van Liezele. Cultuurliefhebbers volgen in Sint-Amands de voetsporen van dichter Emile Verhaeren. Klein-Brabant is ook een paradijs voor fietsers, wandelaars en culinaire genieters. Maak gebruik van de unieke veerboten over de Schelde en Rupel en vlei u neer op een terrasje langs het water met een streekbiertje. Zo toont Klein-Brabant zich van zijn mooiste kant.

Fietsen langs de Schelde

Klein-Brabant laat zich uitstekend verkennen met de fiets. Kilometerslange dijken langs de Schelde wisselen zich af met bochtige paadjes door natuurdomeinen en dorpskernen. Langs de rivieroevers komt u overal slikken en schorren tegen. Deze overstroombare, buitendijkse gebieden staan regelmatig onder water. Onderweg komt u ook langs heel wat vlasrootputten: putten waarin vroeger vlasvezels werden gewassen om er linnen van te maken. De putten herinneren aan een arbeidsintensief verleden en vormen vandaag echte natuurpareltjes. Een van de fiets- en wandelbrochures van Regionaal Landschap Schelde-Durme is opgebouwd rond de vlasrootputten. Andere vooraf uitgestippelde themaroutes fietsen zijn bijvoorbeeld ‘Fietsen langs overstromingsgebied’ of ‘Emile Verhaeren fietsroute’. Wie liever zijn eigen weg gaat, kan een route uitstippelen via het fietsknooppuntennetwerk ‘Scheldeland, langs Schelde, Dender en Rupel’.

Wandelen in een oase van groen

Poëtisch, sfeervol en verrassend: zo zou u Klein-Brabant kunnen omschrijven. Een gedroomd decor voor een deugddoende wandeling. U ontdekt een gebied met water, wind, dijken, dreven en bossen. De dijken die vaak boven het landschap uitsteken, bieden een weids panorama over de rivieren en het landschap van polders en schorren. Ook de wielen van Bornem zijn een bezoek meer dan waard. Die waterplassen zijn stille getuigen van dijkbreuken in een ver verleden. Vandaag blinken ze uit in biodiversiteit met een weelde aan planten en dieren.

De stiltegebieden in deze streek zijn een welkome oase in het luide bestaan van alledag. Zo veel geluiden dringen dag in dag uit onze oren binnen: een zoemende pc, de radio, voorbijrazend verkeer, vliegtuigen, een luidruchtige kermis, … Pas wanneer het geluid wegvalt, voelt u hoe weldadig de stilte is voor lichaam en geest. De plaatsen in Vlaanderen waar het écht stil is en u enkel natuurgeluiden hoort, zijn zeldzaam. In een stiltegebied komt u als wandelaar pas echt tot rust.

Verder komt u langs charmante dorpjes, stemmige hoekjes aan de waterkant, monumenten met een verhaal en cafeetjes waar de tijd is blijven stilstaan. Aan de hand van de wandelknooppuntenkaart ‘In het land van Stille Waters’ stippelt u gemakkelijk zelf een parcours uit. Geef zeker ook de lokale trage wegen een kans. Via veilige en vaak avontuurlijk paden loodsen ze u door landschappen en dorpen.

Bekijk de streek vanop het water

Tijdens een boottocht op de Schelde of Rupel leert u deze streek van een heel andere kant kennen. U deint mee op het ritme van eb en vloed en ontmoet sluiswachters, schippers en bruggenmannen. Groene oevers, pittoreske dorpjes en bruisende steden glijden gemoedelijk aan u voorbij. Met een beetje zon is genieten op het dek. De ultieme vorm van onthaasten.

Ook tijdens een fiets- of wandeltocht hebt u de kans om even te ontspannen op het water. Steek over met het veer: de veerman voert u gratis naar de overkant, het hele jaar door. Uniek in Vlaanderen!
Vanop het water oogt het landschap nog zoveel mooier. U hebt een prachtig zicht op de kerk van Sint-Amands en Mariekerke. Bemerk ook de zoetwaterslikken en de schorren.

Klein-Brabant voor fijnproevers

Als afsluiter van de dag mag een terrasje niet ontbreken, want Klein-Brabant is gekend voor zijn gezelligheid. Probeer zeker een van de typische streekproducten. Paling staat bovenaan het menu langs de Schelde: bijna elk restaurant heeft zijn eigen palingspecialiteit. Tijdens het jaarlijkse Palingfestival in Mariekerke gaan er duizenden kilo’s paling in ’t groen over de toonbank. Een andere klassieker in Mariekerke zijn de Vis- en Folkloredagen. Puurs is dan weer trots op zijn ‘asperges de Calfort’ die al in 1870 uit de grond kwamen in het Hof van Coolhem. Met dat ‘witte goud’ toveren chefs in Klein-Brabant heuse kunstwerkjes op tafel. Voor de bekende Duvel van brouwerij Duvel-Moortgat hoeft u niet tot in Klein-Brabant te komen. Voor de streekvariant van 7,5% wél: die is enkel in deze regio verkrijgbaar. Of wat dacht u van een Cuvéé Verhaeren? Speciaal gebrouwen ter nagedachtenis van auteur Emile Verhaeren is dit biertje een ideale afsluiter van een dagje uit in Klein-Brabant.