Home>Reportage>SportinGenk: groene promenade en levendig plein nodigen uit tot bewegen
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

SportinGenk: groene promenade en levendig plein nodigen uit tot bewegen


Jan Vilain, Infopunt Publieke Ruimte

In coronatijden zoeken steeds meer mensen naar groen en beweegmogelijkheden in hun eigen buurt. SportinGenk combineert beide. Tijdens de corona-lockdown koos het Genkse stadsbestuur ervoor om de buitensportfaciliteiten op de site open te houden. Genkenaars konden zo op een aangename en veilige manier in hun eigen stad blijven bewegen.

SportinGenk: een uitgebreid bewegingsaanbod in een groene omgeving

De centrumfuncties van Genk liggen verspreid over een ruimer gebied, ze beperken zich niet tot het historische hart van de stad. Naast het monumentale zwembadcomplex ligt het grootschalige en polyvalente sporthallencomplex SportinGenk Park. Voor de bouw ervan moesten een aantal bestaande sportinfrastructuren wijken, zoals een basketbalpleintje en de skatepiste.

Die sportfaciliteiten kregen een nieuwe plek in de bosomgeving langs de activiteitenstrip, een 450 meter lange strook dwars door het bos. Voor dit project ging het Genkse stadsbestuur in zee met internationale partners: Antea Group (België), LOLA (Nederland) en List (Frankrijk).

Peter Veenstra (LOLA): “Het zwembad en de nieuwe sporthal liggen op de grens van het bos en de Stiemerbeekvallei, een landschappelijk interessante omgeving. Het is een plek van ontmoeting, een sociale magneet in de ruimtelijke structuur van Genk. De plek combineert contact met de natuur met levendige stedelijkheid. Daarop bouwden we verder.”

“In plaats van een stedelijk plein tussen de gebouwen aan te leggen, spreidden we de functies in een gezonde bosomgeving. Zo konden we het landschap meer bij de gebouwen betrekken. Er ontstonden boskamers, met elkaar verbonden door een promenade. Die promenade vormt de ruggengraat van het project.”

Sportcoördinator van Stad Genk Mirjam Poelmans, stond in voor de uitwerking van alle sportfaciliteiten op de site: “Dit project was aanleiding om een nieuwe, grotere skatepiste aan te leggen en buitenfitnesstoestellen te installeren. Het was de ideale kans om ons sportaanbod uit te breiden. De combinatie van sporthallen en buitenfaciliteiten – zoals calisthenics en een hoog en laag touwenparcours – maakt van het park een aantrekkelijke bestemming voor schoolsportdagen en opleidingen.”

Gert Stappaerts (Antea Group): “Het kleinschalige sportaanbod is opgewaardeerd en wordt nu als een groot geheel gepresenteerd. Dat verhoogt de aantrekkingskracht ervan sterk.”

Mirjam Poelmans: “We ontwikkelden een aantal routes in het bos, bedoeld voor verschillende leeftijdscategorieën. Peuters en kleuters kunnen langs het Vlinderpad via houten speeltoestellen de evolutie van rups tot vlinder beleven. Voor de grotere kinderen is er de kinderjungle en jongeren en volwassenen leven zich uit op het hindernissenparcours. Er liggen nog plannen op tafel om de verlichte Finse piste uit te breiden tot vier kilometer. Dan hebben we niet alleen de oudste Finse piste van Vlaanderen, het is dan ook de langste verlichte piste.”

Promenade als verbindingsstrip

In het verleden was de sportinfrastructuur vooral bereikbaar via de auto. Peter Veenstra: “We wilden verplaatsingen met de fiets en te voet stimuleren. De promenade – de strip – verbindt alle onderdelen van het sportpark, waardoor de fietsverbinding aan belang wint. De strip vorm ook de nieuwe voorkant van het gebouw en verbindt C-Mine met het Thorpark.”

Mirjam Poelmans: “We vertrokken vanuit het idee om alle sportinfrastructuur te bundelen op het centrale plein. Maar de ontwerpers overtuigden ons ervan om dat plein leeg te laten, zodat het ook plaats kan bieden aan evenementen. Door de sportfaciliteiten te spreiden, functioneert het plein ook beter als ontmoetingsruimte voor of na de sportactiviteiten.”

“In de tweede fase van het masterplan voorzien we ook de landschappelijke integratie van de parking en de achterliggende voetbalvelden”, vult Gert Stappaerts aan. “Ook de verdere ontwikkeling van de Stiemerbeekvallei maakt deel uit van het grotere plaatje.” 

Afwatering en verlichting gecombineerd

In het ontwerp ging ook veel aandacht naar de detailuitvoering. “In de sportwereld staat functionaliteit in het teken van prestaties voorop”, licht Peter Veenstra toe. “Bij de keuze van de materialen hebben we daarmee rekening moeten houden. Anderzijds is er ook de natuurlijke omgeving waarin de twee gebouwen staan. Ze kijken uit over een dal, bijna als een Frans château. Dat maakt van de site een ideaal rustpunt om even op adem te komen na sportactiviteiten.

Gert Stappaerts: “Riolering is zoveel als mogelijk vermeden. Het centrale plein is grotendeels waterdoorlatend en het overtollige hemelwater op het centrale plein wordt afgevoerd naar de omliggende bermen en naar een wadi. Daarvoor zijn discrete afvoerkanalen Sideline-LED van ACO gebruikt die het plein aan vier zijden omranden. Bijkomend voordeel was dat de ledstrips, die aan de goten bevestigd zijn, één geheel vormen met het afvoerkanaal. Ze maken deel uit van de openbare verlichting en zorgen voor extra sfeer op het plein.“

“De ledstrips op het plein zijn heel mooi”, vindt ook Mirjam Poelmans. “Ook op andere plekken is slimme verlichting voorzien. Wie het basketbalveld of de skatepiste gebruikt, kan het licht aandoen via een drukknop. De parkverlichting gaat samen met de straatverlichting uit. Drukt er niemand op de knop, dan blijven de lichten gewoon uit.”

Metamorfose op maat van de gebruiker

De Genkenaren zijn blij met hun nieuwe sportpark. Eerdere angst voor vandalisme bleek ongegrond. Gert Stappaerts: “Veel sportinfrastructuur is gericht op beoefening in clubverband. Dat is hier niet het geval. Het is een plek die uitnodigt om vrij naartoe te komen en te bewegen, in de natuur.”

Mirjam Poelmans: “Als je infrastructuur aanlegt op maat van de doelgroep die je wil bereiken, geeft dat mensen extra voldoening. Vroeger zag je hier niemand als het zwembad op zondagnamiddag gesloten was. Nu komen hier elk weekend grootouders hun kleinkinderen leren fietsen. Ook het skatepark is erg in trek, zowel bij beginnende skaters als bij gevorderden. Sommige personal coaches zien we hier elke dag. En ook bij internationale sportevenementen is het plein de ideale plek om tussen de competities door even te verpozen.”

“Het resultaat is dus echt geslaagd. En dat inspireert andere steden ook. Het is een metamorfose die we niet op voorhand konden bedenken. We zetten Genk hier echt mee op de kaart.”